Prečo výmena uzamykacieho systému mešká ?

Výmena už mal byť hotová

O zmene systému uzamykania sa hovorilo už na schôdzi dňa 18.6.2015

Prečo sa teda výmena nevykonala ?

V roku 2015 sa začalo s prípravnými prácami na výmenu jednotlivých komponentov bezpečnosti domu. Výmena zlyhala na počte kľúčov pre jednotlivých obyvateľov. Bol vyvesený papier s prosbou o nahlásenie počtu kľúčov, ktorý viacerí susedia vo vchode 22 využili ako diskusnú nástenku a preto na základe rozhodnutia z dňa 23.6.2016 sa výmena pozastavila.

Nuž, nakoľko výmena už bola odhlasovaná a dokonca aj v portáli poschodoch.sk sa objavila informácia, že výmena vraj prebehla, komisia sa opäť stretla a pokračovala vo výbere komponentov a firiem.

Na schôdzi v marci 2017 sa už definitívne určil počet kľúčov

Medzičasom sa ozval väčší počet susedov s požiadavkou na opravu domového zvončeka, nakoľko zvuk vypadáva, nezvoní, nefunguje spojenie a podobne. Rozhodlo sa teda, že oprava sa bude realizovať spolu s výmenou systému uzamykania, nakoľko tieto 2 veci spolu veľmi súvisia. Prijali sme cenovú ponuku, ktorá však prevýšila schvaľovanú cenu v roku 2015. Išlo o ponuku na výmenu zvončekov od firmy Miroslav Novanský ktoré sa pre nezhodu cien hneď zamietli.

Momentálne sa čaká na príjem viacerých cenových ponúk aby ďalšie definitívne výberové konanie prebehlo trasparentne. Vypracovala sa požiadavka na cenové ponuky, ktorú si môžete pozrieť po kliknutí na tento odkaz.

Prečo sme sa rozhodli meniť aktuálny systém ?

ELEKTRICKÉ ŠOKY

Momentálne používame DEK a teda dotykové elektronické kľúče. To znamená, že na to, aby systém  zistil kto sme a či smieme vstúpiť, prikladáme tieto kľúče na čítaciu plochu. Práve tá sa však stáva terčom útokov piezoelektrickým šokom zo zapaľovača či elektrického paralyzéra ľudí, ktorí kľúč nemajú. (často nevítané návštevy najmä vo vchode 24 občas i vo vchode 22)
Čo to v praxi znamená ?
Systém dostane elektrické prepätie a prebehne reštartovanie, počas ktorého sú dvere otvorené, takže osoba sa prešmykne dovnútra.

KOPÍROVANIE KĽÚČOV

V dnešnej dobe je už možné kopírovať tieto kľúče. Kópia vychádza v bežnej kľúčovej službe okolo 10€ s DPH, čo je podozrivá suma, nakoľko cena nového originálneho kľúča priamo u predajcu nepresiahne asi 2€ a zaradenie do databázy je bezplatné. Obyvatelia ktorí kopírujú kľúče za 10€ aby obišli systém  najčastejšie kopírujú obyvatelia bytov, ktoré majú nahlásený nízky počet žijúcich osôb a týmto sa zbavia povinnosti zmenu nahlásiť. Ďalej aj známi a kamaráti problémových osôb v bytovom dome.

ANONYMITA V DOME

Nakoľko databáza kľúčov je momentálne bez mena a priezviska vlastníka, po použití kľúča nevie nikto zistiť, koho kľúč sa vlastne použil. Taktiež pri otvorení z bytu systém vidí, že sa použil domový telefón, nevie však zistiť, ktorý presne to bol.

VÝSTUPNÉ TLAČIDLO AKO LÁKADLO PRE NEŽELANÝCH HOSTÍ

Ako ste si určite všimli, momentálne používame pri východe z domu tlačidlo, ktoré nám odblokuje dvere. Ak sa do domu dostane neželaná osoba, ako prvé ju zväčša zaujíma, či sa bude vedieť bez problémov dostať von. Ak nie, zväčša sa neodváži ani vstúpiť, pretože vie, že na to aby mohla priestor opustiť, bude musieť čakať vnútri až pokým jej niekto neotvorí – osobný kontakt je pre zlodejov aj vandalov neprípustný. Práve preto by sme radi na výstup použili presne také isté riešenie ako z vonka. Obyvatelia použijú svoj kľúč, návštevy zazvonia zvnútra na nové zvončekové tablo.

Ako bude vyzerať nové riešenie ?

Každá domácnosť dostane nové kľúče – prívesky či karty, ktoré budú vydané na meno a budú fungovať veľmi podobne ako predtým
Každá domácnosť dostane aj nový bytový telefón v krajšom a vzhľadnejšom dizajne ako doteraz, s funkciou volania medzi bytmi – po novom teda môžete zavolať susedovi bez toho aby ste museli opustiť byt. Vo viacerých bytoch nie je chyba v domovom telefóne, ale v tom, že jeden či dva vodiče z piatich zavedených sú po ceste k zvončekovému tablu prerušené. Nový systém teda používa už len 2 vodiče a tak nebude musieť obyvateľ absolvovať žiadne hlučné vŕtanie ani nič podobné.
Vo vchode sa vymenia zvončekové tablá za veľmi podobné ako teraz, no na rozdiel od momentálnych analógových budú digitálne. Tie isté sa osadia aj z vnútornej strany vchodových dverí. Z oboch strán dverí sa namontuje čítačka na nové kľúče.

Čo vyhláška ? Hasiči polícia a sanitky ?

Samozrejme nič sa nesmie obísť ani podceniť. V prípade núdzovej situácie môže ktokoľvek rozbiť núdzové tlačidlo, ktoré bude osadené pri každých dverách z vnútornej strany. Rozbitie tlačidla uvoľní dvere, no zároveň aktivuje poplach.

Navyše sme zapojení do projektu bezpečné bývanie, čo v praxi znamená, že všetky záchranné zložky ktoré kedy môžu zasiahnuť v našom dome, vlastnia kľúč taký ako my. Majú takmer neobmedzené oprávnenia a v prípade zásahu si vedia otvoriť svojim vlastným kľúčom.

Kľúče samozrejme obdržia aj ostatné firmy ktoré v dome zasahujú – poštárky, roznášajúci letákov, výťahová služba, havarijné služby a pod. Preto je veľmi dôležité neotvárať nikomu, kto nejde priamo za Vami a koho dôverne poznáte. Ak si nebudete istí, či osoba naozaj ide za Vami a či je to naozaj ona, odporúčame neotvoriť a ísť sa na vlastné oči presvedčiť k dverám, či osobu poznáte. Dovtedy takáto osoba počká pred vchodom.

Dúfame, že zmena prebehne čo najskôr bez zbytočných komplikácii.

Otázky ? Napíšte komentár.

Pridaj komentár